De Boerderijgroep

Op de boerderijgroep gaan we dagelijks met een groep enthousiaste deelnemers en gekwalificeerde begeleiders aan de slag om: de dieren te verzorgen, in de moestuin en tuinkas te werken, creatief aan de slag te gaan in de houtwerkplaats, spelen we theater, zorgen we ervoor dat de eieren uit de kippenkar worden gehaald en verpakt voor verkoop in de winkel.

Kippenkar

Elke dag halen onze deelnemers de eieren uit de Kippenkar waar ongeveer 200 kippen in wonen. In de gemaakte legnesten kunnen de dieren op een donkere en veilige plek ongestoord de lekkerste eieren leggen. De kar kan aan de voorkant opengemaakt worden, zodat de dieren niet gestoord worden. 

De deelnemers spelen een belangrijke rol bij de verkoop van de eieren. Allereerst gaan ze de eieren verzamelen uit de kippenkar, daarna gaan ze deze stempelen, in een eierdoos doen en komt er een wikkel omheen met informatie over onze zorgboerderij. De eieren zijn te koop in de Boerderijwinkel en via het ei-abbonement.

De Kippenkar is een uniek concept. Doordat de kar verplaatsbaar is, krijgen de dieren iedere week een nieuw stuk weiland, want als de kippen langer dan twee weken op dezelfde plaats lopen, is er geen gras meer in de wei. Door de kar te verplaatsen, blijft er gras groeien en blijven de kippen blij. De dieren zorgen zelf voor de bemesting van de weide. Een deel van de voeding voor de kippen bestaat uit gras, daarnaast is de Kippenkar energieneutraal. Op het dak liggen zonnepanelen, die zorgen voor de verlichting en het werken van andere apparatuur, zoals het open en dichtgaan van het luikje.

Dieren verzorgen

Van origine is de zorgboerderij een Swifter schapenfokbedrijf, waardoor er heel wat schapen zijn die elke dag verzorgd moeten worden. Samen met de deelnemers verzorgen en voeren we de schapen. Wanneer de lammetjes geboren worden, mogen de deelnemers die dat willen en hiertoe in staat zijn onder begeleiding meehelpen met de verlossingen. Ze zijn ontzettend trots wanneer het hun is gelukt een lammetje gezond geboren te laten worden. Wanneer de lammetjes geboren zijn is het natuurlijk tijd om de lammetjes te knuffelen en ze de fles te geven. Daar wordt elk jaar heel erg van genoten!

Naast de schapen zijn er ook andere dieren aanwezig zoals: konijnen, kippen, varkens, geiten, apalca’s en kalkoenen Zij worden dagelijks door de deelnemers verzorgd.

Iedereen doet mee
We vinden het belangrijk dat alle deelnemers mee kunnen doen bij het verzorgen van de dieren. Daarom zorgen we dat de taken worden afgestemd op het niveau en kunnen van de deelnemer. Zo kan iedereen meedoen. Daarnaast helpen de deelnemers mee aan het onderhoud van de boerderij, zoals schilderen, vegen, etc.

Het hele jaar in de tuin aan het werk

De deelnemers helpen mee in de moestuin en tegelijkertijd leren ze alles over het zaaien, kweken en verzorgen van alle groenten en fruit. We produceren op een verantwoorde manier en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. We gebruiken onze eigen mest voor de grond. Ieder jaar bedenken we samen met de deelnemers wat er wordt gekweekt en gezaaid. Hierdoor betrekken we ze actief bij het proces en mogen ze zelf hun stem laten horen.

Naast de moestuin hebben we ook een tuinkas. Hierdoor kunnen we van het vroege voorjaar tot het late najaar voor al het gewas zorgen, zelfs wanneer het slecht weer is.

Zodra de groenten en fruit rijp zijn, kan het oogsten beginnen. De verse producten worden verkocht in onze boerderijwinkel of verwerkt in de taarten van onze bakkerij.